Social Media Tips

DE 10 BESTE SOCIAL MEDIA TIPS VOOR ONDERNEMERS

Social Media is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van ondernemingen, een steeds groter wordend onderdeel. Daarom is het belangrijk om als ondernemer goed te weten hoe je Social Media gebruikt. Hier vind je de beste Social Media tips die je kunt gebruiken als ondernemer.

Tip 1. Speel in op je doelgroep

Het is erg belangrijk dat de dingen die je op Social Media zet aansluiten bij je doelgroep. Als je heel formeel over wilt komen ga je niet veel felle kleuren gebruiken, als je informeel over wilt komen gebruik je niet alleen grijs, wit en hoekige vormen. Ook per leeftijdscategorie en geslacht kan er veel verschillen in hoe je een post opstelt. Hieronder zie je voorbeelden van posts met een duidelijke doelgroep.

Tip 2. Doe het goed of doe het niet

Je kan beter veel moeite stoppen in 1 hele goede post dan halfbakken 3 posts online zetten. Het is ook belangrijk om, als je besluit om actief te willen zijn op Social Media, daadwerkelijk actief te zijn. Zo nu en dan iets plaatsen heeft geen zin. Je moet consequent posten en kwalitatief sterke content posten. Tip 3 kan je hierbij helpen.

Tip 3. Maak een content kalender

Maak vooraf een schema waar duidelijk in staat op welke dag je iets online zet, wat de inhoud is en op welk kanaal dit gezet wordt. Dit is beter bekend als een content kalender. Op deze manier is het gemakkelijk om te zorgen dat je regelmatig iets online zet. Dat is erg belangrijk als je de naamsbekendheid van je onderneming wilt vergroten. Als je regelmatig iets op Social Media zet, zorg je dat je volgers je onthouden.

Tip 4. Houd je aan je huisstijl

Zorg dat alles wat je online zet past bij je huisstijl. Je huisstijl is voornamelijk de kleuren en het lettertype dat je het meest gebruikt. Die staan bijvoorbeeld op je website, in je winkel en op je visitekaartjes. Het is belangrijk dat alles daarbij aansluit, dit betekent dus ook je Social Media accounts. Hieronder zie je bijvoorbeeld de huisstijl van de HZ University of Applies sciences (blauw met witte letters) en een Instagrampost van de HZ. Het is duidelijk dat dit op elkaar aansluit.

Tip 5. Ga mee met de actualiteit

Het is erg belangrijk om in te spelen op de actualiteit. Op bijvoorbeeld Koningsdag maak je een leuke oranje post, of met Kerst iets wat daarbij aansluit. Dit valt over het algemeen erg goed bij consumenten.

Tip 6. Kijk bij concurrenten

Afkijken is zeker niet verboden in de ondernemerswereld. Kijk wat goed werkt voor concurrenten en maak daar je eigen versie van. Wel is het belangrijk dat deze versie wel aansluit bij je bedrijf! Pas wel op dat je dingen niet letterlijk overneemt, dus dat je rekening houdt met copyright.

Tip 7. Kijk wat werkt en wat niet

Op de meeste Social Media accounts is er wel een pagina waar alle informatie over je posts te vinden is. Hier kan je bijvoorbeeld zien wie je posts bekeken hebben (dus je doelgroep), hoeveel mensen je post gezien hebben en of mensen je post gedeeld hebben. Hier kan je goed uit afleiden wat nou werkt en wat niet. Als je ziet dat een bepaalde post heel veel gedeeld zijn of veel geliked zijn, kun je meer soortgelijke posts maken. Als je ziet dat bepaalde posts amper gedeeld of geliked zijn, kun je beter iets anders proberen.

Tip 8. Gebruik relevante hashtags

Relevante hashtags toevoegen aan posts vergroot de vindbaarheid van je post. Als mensen zoeken op een hashtag die jij bij jouw post gezet hebt, kan jouw post naar boven komen. Zo bereik je nieuwe mensen. Ook kan het zijn dat mensen kijken naar een post met dezelfde hashtag, waarna jouw post aanbevolen kan worden voor die mensen.

Tip 9. Reageer op reacties

Interactie met consumenten is ontzettend belangrijk als ondernemer. Als mensen reageren op jouw post, reageer daar dan weer op! Vind het bericht leuk of verzin een leuk antwoord. Op deze manier heb je het oh-zo-belangrijke klantcontact. En consumenten vinden het natuurlijk ook leuk om te zien dat hun reactie gezien wordt!

Tip 10. Help elkaar!

Samenwerken kan ook goed werken. Tag andere ondernemers in je foto en zorg dat andere ondernemers jou taggen in hun foto’s. Zo kun je elkaar helpen om je platform te vergroten.

Bonus-tip! Volg je doelgroep

Door op bijvoorbeeld Instagram mensen te gaan volgen die binnen je doelgroep vallen, zien deze mensen jou voorbij komen. Een aantal van deze mensen zullen je terug gaan volgen. Zo kun je zorgen dat je steeds meer mensen binnen je doelgroep kunt bereiken via Social Media!

Hopelijk heb je iets gehad aan deze Social Media tips!

Spread the love

One Reply to “DE 10 BESTE SOCIAL MEDIA TIPS VOOR ONDERNEMERS”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *